Motion og Hvile i Skoven

Motion og Hvile

En god balance mellem aktivitet og hvile er nødvendig for et godt helbred.
Både for meget og for lidt af begge kan være skadeligt for ens sundhed.

Nogle meget enkle retningslinjer er:

Sørg for at får noget fysisk aktivitet hver dag, men ikke så meget at du bliver træt og udmattet af det.

Lyt til din krop, pres den ikke for meget. Prøv at undgå at arbejde eller dyrke motion, hvis du er for træt. Hvis du har været syg, begynd ikke at arbejde før du er helt rask.

Hver dag burde du i løbet af dagen, have nogle tidspunkter, hvor du sidder eller ligger ned og kobler helt af i en 10 minutters tid.

Hvis du arbejder, så sørg for at holde en rigtig frokostpause, hvor du slipper dit arbejde helt. Gå gerne en kort tur efter frokosten.


Motion

Motion er godt. Det betyder til gengæld ikke, at meget motion er meget godt!!

Det er typisk for vores vestlige, lineære tankegang, at når noget er godt, så må meget af det samme være endnu bedre. Desværre er der mange, som lever efter denne devise. Man kan hurtigt se hullerne i denne logik, hvis man erstatter ordet motion med ordet mad. Mad er livsnødvendig, uden mad dør vi, ergo er mad godt. Enhver med lidt forstand ved til gengæld, at hvis man bare spiser og spiser, er det ikke nødvendigvis godt. At man ikke skal indtage så meget mad som muligt.

Vi ser til gengæld folk, som er i gang med nærmest at motionere sig ihjel, fordi de tror, at meget motion må være meget godt. Når man overmotionerer, forbruger man ikke bare af sin qi, men også af sit blod og i sidste ende af sin jing (den grundlæggende essentielle qi i kroppen).

Det som gør ting mere kompliceret, er, at man kan heller ikke sige, hvor meget motion er for meget, eller hvor lidt motion er for lidt. Det vil afhænge af individet, af deres konstitution, af deres ubalancemønstre, deres alder, deres køn, årstiden og tidspunktet på dagen m.m.
Det er noget som er svært for den vestlige enten/eller tankegang – at man ikke bare kan give folk faste retningslinjer, at der ikke er “one size that fits all”.

Det er lidt forskelligt hvad vi hver især har behov for, afhængig af vores kropstyper og ubalancemønstre. Det vil stå under de forskellige sektioner, hvad der er det mest hensigtsmæssige ved disse ubalancer.

Noget som de fleste har gavn af, er aktiviteter som Qi Gong, Tai chi, og blidere former for Yoga.
Disse motionsformer er meget gode til at strække og arbejde kroppen igennem, både indvendigt og udvendigt. De både bevæger og styrker qi, og de nærer yin. Det gør at man bliver smidigere, friskere og mindre spændt, både fysisk og psykisk.

De fleste folk vil også have godt af at lave nogle strækøvelser om morgenen og at banke meridiansystemet igennem med en løst knyttet næve eller en træske.

Det er vigtigt, især med hensyn til motion, at man laver noget man kan lide. Det må endelig ikke opfattes som en sur pligt, ellers kan det ende med at stagnere Lever qi.


Hvile og afslappelse

Ligesom motion er godt, er at hvile sig ekstrem vigtigt for alle mennesker. Dette er noget, som mange mennesker ikke forholder sig til, i deres forsøg på at opnå en sund livsstil.

At sove for eksempel er livsnødvendigt. Det er dog ikke kun søvn, som vi har behov for. Der skal være en balance mellem yang aktivitet (både mental og fysisk) og yin hvilen. Hvordan balancen mellem yin hvile og yang aktivitet skal være, er betinget af mange faktorer såsom konstitution, alder, køn, ubalancemønstre, kost osv.

Endnu en gang er der ingen faste regler, som man kan klynge sig til. Det er igen et spørgsmål om passende dosering – både for meget og for lidt hvile og afslappelse er skadeligt.

En grundregel er dog, at des mere fysisk og mental aktiv man er, des mere skal man hvile sig, meditere, slappe af eller bare lave ingenting.

For lidt hvilen og afslappelse vil overforbruge ens qi og yang i første omgang, sidenhen vil det skade blodet, yin, og i den sidste end jing (som er den grundlæggende essens i kroppen og som ikke kan erstattes når den er slidt ned).
Hvis man er konstant yang aktiv og har ikke nok yin hvile, ro, fordybelse og refleksion i sit liv, ender man med at brænde ud. Dette ses bl.a ved at der er så mange mennesker som går ned med stress og ikke længere er i stand til at varetage deres arbejde og sociale liv.

De færreste mennesker ville behandle et dyr, som de behandler deres egen krop. Man vil ikke forlange at en hest skal løbe i fuld galop hele dagen uden pauser, men det er det, som mange gør ved dem selv.

For meget hvile og for lidt aktivitet, vil til gengæld skabe stagnationer. I første omgang vil qi stagnere og sidenhen vil blodet stagnere eller Slim vil opstå. Problemet er, at mange folk tror at de slapper af når de ser fjernsyn, surfer på computer eller tjekker deres smartphone. Her er man fysisk inaktiv, men mental aktiv og derved ikke yin. Her får man i virkeligheden en dobbelt negativ – fysisk inaktivitet og derved stagnation, plus mental overaktivitet, som forbruger kroppens yin aspekter, især Hjerte blod.

Søvn burde ikke være den eneste yin periode i løbet af et døgn. Som skrevet des mere fysisk og mental aktiv, dvs. des mere yang man er, des mere har man behov for at være yin.
Søvn og fysisk afslappelse er en god balance til fysisk aktivitet, hvor meditation, mindfulness, fordybelse er et godt modstykke til mental overstimulation såsom stress.

I det hele taget skal man forøge at skabe plads til ro, refleksion og mentale pauser i sin dagligdag.
En kort, liggende hvile midt på dagen er utroligt sundt for kroppen, dog utopisk for de fleste folk som arbejder.

En vigtig ting at gøre, er at prøve at lave noget “aktivt” afstressende hver dag. Aktiv afstresning betyder ikke at sidde foran fjernsynet eller læse avis, men til gengæld at give dig selv tid og mulighed til at geare helt ned, tømme hovedet for tanker og fysisk at hvile dig.

Det kan lyde utopisk for mange mennesker, at de skulle finde tid til at holde pauser hvor de bare “laver ingenting” og give plads til fysisk og mental ro. Til dem er der et passende Zen buddhistisk ordsprog:
“Alle folk burde meditere 20 minutter om dagen, undtagen dem som ikke har tid til det. De skal meditere i en time”.


Qi Gong, Tai chi og Yoga

Qi Gong, Tai chi og blide former for Yoga, er virkelige gode aktiviteter for de fleste mennesker. Det er fordi de kombinerer fysisk bevægelse af kroppen, og derved bevægelsen af qi og blod, med mental afstresning og fordybelse. Det er aktiviteter som balancerer yin og yang i samme omgang.

Udover det, kan disse bevægelsesformer styrke og bevæge qi i de indre organer og derved understøtte produktionen af qi.
Problemet med dem er til gengæld, at de kan være for langsomme for folk med Varme som agiterer deres sind, især når Varmen er opstået pga. Lever qi stagnation. Disse mennesker vil ofte mangle tålmodighed og opleve disse bevægelsesformer som værende for langsomme og kedelige.


Meditation

Meditation er godt for de fleste mennesker og er oftest meget yin nærende. Hvis ikke man kan meditere, kan man bare ligge ned, eller sidde helt stille, og prøve at slappe helt af, mens man laver dybe og rolige ind- og udåndinger, hvor man trækker vejret helt ned i maven.
Det som er vigtigt, er at gøre det regelmæssigt og helst hver dag.

Bragt med tilladelse af Nigel Ching – Tak.
Ching.dk

 

Hilsen Inge
Qi Gong København

Kroppen i balance

Kontakt

Qi Gong København
Toldbodgade 37A, 2.sal
1253 København K

Tel: 51 22 73 65

info@ingethegler.dk

CVR 32104274

Hold dig opdateret
Modtag løbende mails om kommende aktiviteter

×
×
Menu
Ring op
Skriv
Find vej