Yang underskud

Tegn på at man har et yang underskud, kan være at man føler sig kold, mangler tørst, har løs afføring, et blegt ansigt, er meget træt og føler sig udmattet, har hyppige og klare vandladninger, tungen kan være opsvulmet og bleg. Der vil også være andre symptomer afhængig af hvilke organer der er involveret i yang underskuddet.

I det daglige, svækkes yang mest igennem kuldepåvirkninger og ved at der bruges mere qi end kroppen kan producere. Kuldepåvirkninger kan være klimatiske eller de kan være igennem kost og medicin. At der bruges mere qi, kan skyldes at der er underskuds tilstande i kroppen eller at personen simpelthen bruger for meget af deres qi, ved energetisk, at leve over sine evner.

En person med et yang underskud vil ofte være meget kuldskær. Det betyder, at de ofte instinktivt vil sørge for, at have tilstrækkelig tøj på, undgå træk og at ikke at sidde kolde steder. I det hele taget sørger de for, at deres omgivelser er varme. Hvis ikke de gør det i forvejen, skal de gøre det. Det er fordi alle disse ting er vigtig for at beskytte deres yang qi.

Kostanbefalinger

En person med et yang underskud burde undgå mad og drikke, som har en kølende kvalitet (madvares kvaliteter kan der læses om her).
Samtidigt skal de undgå mad og drikkelse som rent fysisk er koldt. Dette gælder hele året rundt, men især om efteråret og om vinteren, hvor deres yang er svagest. I praksis betyder det ingen frugt, medmindre det er tilberedt, ingen salat, råkost eller koldt vand. Mynte te, kamille te og hyldeblomst te er alle kølende i deres energi, så selv om de rent fysisk er varmt, vil personen have bedre af at undgå disse og i stedet for drikke ingefær te. Grøn te er kølende, hvor sort te er mere varmende, derfor vil den sidstnævnte være at fortrække for en person med et yang underskud.

Ved et yang underskud skal man prøve at bruge mere varmende tilberedningsmetoder – ovnbagt og grillet er mere varmende end dampet og kogt. Små ændringer i kosten kan ofte gøre den største forskel på længere sigt. F.eks. vil et person med yang underskud have bedre af lammekød frem for grisekød. De vil have godt af brugen af varmende krydderier som kanel, nellike, ingefær og karry i deres madlavning.

På den samme måde at en person med et yin underskud skal være forsigtig med at udfordre deres yin om aften med brugen af computere, smartphone o.lign., burde en person med et yang underskud undgå at belaste deres yang om morgenen. Derfor vil en god måde at starte dagen på være, at spise varmt grød drysset med kanel i stedet for yoghurt, skyr eller cornflakes med mælk.
Hvis de ikke har Fugt-Slim, vil lidt rørsukker også være godt. En kop sort te eller ingefær te vil også varme deres Milt yang.

Stærke krydderier som chili o. lign er ikke nødvendigvis godt. Det er fordi de vil få personen til at svede og derved mister de qi. At genopbygge en underskudstilstand, er noget der tager tid og kan ikke forceres på den måde.

Andre råd

Let motion, især om morgenen når man lige er stået op, er godt når der er et underskud af yang, fordi det vil aktivere yang og qi. Folk med et underskud af yang skal dog være opmærksomme på, at de ikke træner så hårdt, at de bliver udmattet eller for træt. Derfor vil de ikke have godt af, at løbe lange ture, svømme 30 baner i svømmehallen osv. Qi Gong, Tai ji og Yoga vil være bedre for dem. De kan også cykle eller gå tur. Det er vigtigt at de ikke udmatter sig selv.

Et ingefær ellen et sennep fodbad er også noget de vil have gavn af.

At holde sig varm er vigtig, især lænden og området lige under navlen. Noget der kan anbefales, er at gå med en mave/lænde bælte lavet af uld eller kan man binde et tørklæde rundt om maven.
Det er vigtigt at undgå at få træk på dette område.

Akupressur og moxa

Akupressur eller moxa på punktet Nyre 3.

Bragt med tilladelse af Nigel Ching – Tak.
Ching.dk

 

Hilsen Inge
Qi Gong København

Kroppen i balance

Kontakt

Qi Gong København
Toldbodgade 37A, 2.sal
1253 København K

Tel: 51 22 73 65

info@ingethegler.dk

CVR 32104274

Hold dig opdateret
Modtag løbende mails om kommende aktiviteter

×
×
Menu
Ring op
Skriv
Find vej